fbpx
1420214864_937362_1420218132_noticia_grande

Obra del guanyador de l’Hugo Boss Art Prize el 2010, Hans-Peter Feldmann, que va empaperar una sala del Guggenheim amb els 100.000 dòlars del premi. / ROGER KISBY

Segons després d’anunciar en conferència de premsa a Paul Chan (Hong Kong, 1973) com a flamant guanyador de la desena edició delHugo Boss Art Prize, el director del Museu Guggenheim de Nova York, Richard Armstrong, gairebé dos metres enfundats en un impecable vestit de sastre gris marengo i corbata a joc amb els seus poderosos ulls blaus, calba prominent, barba blanca retallada al mil·límetre i rostre de llop estepari, accedeix a conversar fora dels focus. En el hall d’aquest vaixell insígnia de l’escena artística novaiorquesa liderat per Armstrong (Kansas, EUA, 1949) és a punt d’arrencar amb gran pompa la festa dels guardons que la Solomon R. Guggenheim Foundation afavoreix en el seu emblemàtica seu de la cinquena Avinguda des de fa gairebé vint anys en col·laboració amb la firma de moda alemanya Hugo Boss. Una aliança de les moltes que aquesta institució manté en assumptes de mecenatge per una qüestió de pura supervivència.

-Pensa Vostè, senyor Armstrong, que l’art contemporani necessita avui aquest tipus de patrocinis per sobreviure?

-Des Meva experiència, la idea de programar exposicions, col·leccionar obres i mantenir obert un museu s’ha convertit en una cosa cada vegada més costós. Algunes institucions compten amb l’ajuda del pressupost públic. El Guggenheim de Nova York no té molt suport en aquest sentit. Les aliances a la recerca de finançament són crucials. Però l’Hugo Boss Art Prize va més enllà dels 100.000 dòlars que aquesta firma de moda concedeix al guanyador. S’ha convertit en una cita més del panorama artístic global, tant per la integritat de les decisions del jurat com pels creadors el treball ha reconegut al llarg de la història. Aquesta unió entre moda i art contemporani va ser una de les primeres, si no la primera, en aquest tipus de patrocinis. I probablement la més fructífera. Nosaltres, des del Guggenheim, controlem la part artística. Ells financen el premi i ens ajuden a organitzar grans exposicions amb artistes emergents.

Aquest es un post publicat per El País, per continuar llegint fes clic al enllaç.