fbpx

comunicacio3

La veritat és que sempre ens estem comunicant. Constantment ens relacionem o interactuem amb altres persones i ho fem utilitzant diversos codis, però això no vol dir que sempre s’entengui el nostre missatge.

El primer que hem de tenir en compte és que aquests codis que utilitzem estan formats per un conjunt de senyals i regles que han de ser conegudes i ben emprades per l’emissor, que és qui defineix i codifica el contingut del missatge o idea que vol transmetre.

Si un missatge no és ben entès per les persones o comunitats a qui va dirigit (receptors), s’interpretarà que aquests no són capaços d’entendre res?

NO, el que ha passat és que l’emissor no ha codificat bé el missatge, o pot ser, no ha fet servir els canals adequats o no té la credibilitat necessària per realitzar una comunicació eficaç i generar una resposta o feedback, ja que és això el que normalment busquem, establir una comunicació circular.

Existeixen molts codis per comunicar-nos; el verbal, el gestual, el Morse… el visual i cada dia sorgeixen més i més complexos, com ara internet i les xarxes socials, que a la vegada creen els seus propis codis. De fet, en una comunicació eficaç combinem diferents codis (visual/imatges, escrit/textos, verbal/paraules, sonor/música, audiovisuals…) i diversos canals d’interacció (tanques, ràdio, televisió, xarxes socials, xats, correu electrònic, blocs…).

Com veiem una bona comunicació requereix, primer de tot, conèixer bé la nostra audiència i saber quins codis utilitza, després un cert domini d’aquests codis i per últim tenir clars quins són els canals adequats per transmetre de forma correcta el nostre missatge.

Vols més informació? Contacta’ns!